Mr.TraffiQ Trafikkskole
Telefon: 69 14 4000
  • Start
  • Priser
  • Nyheter
  • Opplæring
  • Foreldre-/ Elevsider
    • Elevside
    • Foreldreside
    • Regler for øvelseskjøring
    • Ledsager/Elev-dager
    • Ledsagerkurs
    • Fordelskort
    • Øvelseskjøring >
      • Mr.TraffiQ hjelper deg!
      • Kjøreruter
      • Råd og tips for øvelseskjøring
    • Teoriprøver
    • Filmer
    • Games :)
  • Tilhenger
  • Vilkår
  • Om oss
  • Kontakt
  • Mer
    • Trafikalt grunnkurs >
      • Påmelding til TGK
      • Generelt om TGK
      • F.A.Q
    • Bli elev
    • Mørkekjøring
    • Linker
    • Ledig Stilling
    • Sitemap

17 gode råd til ledsager!

1) Som ledsager ved øvelseskjøring kan du sørge for at det blir en hyggelig og lærerik opplevelse. Det er viktig å opprettholde motivasjonen hos den som skal lære. God stemning i bilen er kun et pluss for læring.

2) Vær vennlig, klar og tydelig. Kjefting resulterer sjelden i god læring. Ros og fortell hvorfor du syns noe er bra og ta konstruktiv kritikk på en saklig måte.

3) Alt som for deg virker lett, kan virke nesten uoverkommelig, stressende eller vanskelig for eleven. Eksempler: -Å huske å se i speil og dødvinkel ved svingning eller feltskifte. -Å vite at høyreregelen gjelder i neste kryss. Vær bevisst på problematikken.

4) Vær så konkret og direkte som mulig i den tidlige fasen. Forklar hva som skal gjøres, og hvordan det skal utføres. 

5) Inntil eleven begynner å få ”automatisert” pedaler, gir, og blinklys, bør kjøringen foregå på svært lite trafikkerte steder og tidspunkter.

6) Sett overkommelige mål for dagens trening. Gå gjerne gjennom hva dere skal gjøre i teorien først, slik at dere er godt kjent med det som skal trenes (mål for øvelsen).

7) Start gjerne treningsøkt med repetisjon av kjente ting, og utvid gradvis området og vanskelighetsgraden.

8) Hvis repetisjonen går dårligere enn forventet, gjør noe som er enkelt og kjent fra før.

9) Gi gradvis nye utfordringer. La eleven etter hvert finne løsningene selv. Da lærer de mest effektivt.

10) Når eleven begynner å få bedre kontroll er det greit å kombinere øvelseskjøringen med turer som likevel ville blitt kjørt, for eksempel til og fra fritidsaktiviteter.

11) Bruk gjerne påminnelser og spørsmål før konkrete situasjoner, så eleven har fokus på det som er viktig.  For eksempel: ”Nå er det ikke så lenge til du skal skifte felt, så du bør snart se i speilet og finne ut om det blir en luke.”  Eller du kan stille spørsmål som for eksempel: ”Nå er det ikke så lenge til du skal skifte felt, hva må du huske før du svinger over?”

12) Når det går litt ”over stokk og stein” kan du selv be eleven vurdere hva som kunne vært gjort annerledes. Sammen kan dere komme til en enighet om hva som var årsaken. Spør gjerne eleven hva han/hun ville gjort om de kunne kjørt i eksakt samme situasjon en gang til.

14) Ulykkesrisikoen ved øvelseskjøring er faktisk lavere enn ved vanlig kjøring. Når vi øvingskjører er det to som må gjøre feil, både elev og ledsager. Om et lite uhell likevel skulle inntreffe, ikke bli sint, men se heller på dette som en av de beste læringsprosessene eleven kan få. Det er bedre med en bulk nå, enn totalvrak senere.

15) Før kjøring på trafikkert vei må eleven kunne nødbremse på ledsagers ordre. Det er heller ingen grunn til å trene midt i byen eller på motorveien i rushtida før eleven behersker bilen fullt ut.

16) Det er svært viktig at du som ledsager tar det trafikale ansvaret fra starten av. Eleven har kapasitetsproblemer i begynnelsen, og du må forsøke å avlaste eleven ved å passe på vikeplikt, fotgjengere og annet langs med vegen. Til å begynne med bør du advare eleven når du ser at det er mulighet for at det kan oppstå vanskeligheter. Etter hvert som eleven mestrer det tekniske bedre vil eleven få mer kapasitet til å tenke på trafikale situasjoner.

17) Veiledere har ofte en tendens til å lede for mye, fordi man selv ikke ønsker å komme opp i situasjoner man ikke takler. Når eleven begynner å bli flinkere bør du tillate eleven å gjøre feil så lenge disse feilene ikke er av en slik karakter at de utsetter dere eller andre for fare. Det er ingen katastrofe om eleven kveler motoren eller bomgirer såfremt det trafikale bildet tillater det. Det gamle ordtaket ”Brent barn skyr ilden” passer godt inn i føreropplæringen. 

Picture
Utgitt på Aschehougs forlag, fåes hos alle bokhandlere!

17 gode råd til eleven!

1) Når du skal kjøre en bil som er ny for deg, gjør deg alltid kjent med den først.

2) Konsentrer deg kun om det som er nødvendig for å kunne kjøre trafikksikkert. Forvent ikke at du skal ha full oversikt over alle bilens funksjoner de første gangene du øvelseskjører. Etter hvert vil du bli fortrolig med stadig mer av knapper og annet som befinner seg i kjøretøyet.

3) Før du setter deg inn i bilen, bør du ha legge deg til faste rutiner: - Fjern snø, is og dugg fra ruter og utvendige speil. - Se rundt bilen at det ikke leker eller oppholder seg barn der.

4) Kontroller at det er nok luft i alle dekk.

5) Det første du gjør når du skal ut å kjøre er å stille inn setet riktig. Du skal sitte godt og ha god oversikt ut gjennom vinduer og må sitte på en slik måte at du ser instrumentene. Deretter stiller du speiler. Stiller du speilene før du stiller inn setet vil du i de aller fleste tilfellene oppleve at du må stille speilene en gang til etter at stolen er flyttet.   

6) Vær tålmodig! Bilkjøring kan være vanskelig og tidkrevende å lære. Gi deg selv tid til å lære nye ting. Ikke stress med å komme videre. Du har god tid!

7) Konsentrer deg om den oppgaven du skal øve på. Hvis du lærer deg hver enkelt øvelse godt før du går til neste vil du merke at neste del går lettere. Hvis du derimot slurver vil du fort ta med deg feilene over i andre øvelser og få problemer med å lære disse.

8) Ofte kan det være at du føler at noe blir vanskelig og at det blir mye repetisjon av det samme, ikke gi opp! Har du noen gang spilt et dataspill og stått bom fast på et nivå? Etter et visst antall timer eller forsøk fant du kanskje løsningen? Når man først finner løsningen blir det plutselig veldig enkelt å komme til neste nivå. Slik er det ofte med bilkjøring også når dette skal læres. Det gjelder bare å ikke gi opp!

9) Ikke la frustrasjonen din gå utover foreldre eller andre som lærer deg å kjøre. Det er ofte lett å kjefte på de som står oss nær. Husk at de gjør dette for å hjelpe deg, ikke for å ødelegge dagen din. Grunnen til at de kanskje hisser seg opp kan være at de er litt redd og uerfarne med den situasjonen dere er i. Prøv å huske dette når du kjenner du mister tålmodigheten.

10) Det er viktig at du leser teori mens du øver, da vil du fortere oppleve fremgang og lettere forstå hva ledsageren din forsøker å overføre av kunnskap.

11) Ikke vær redd for å si ifra hvis du føler det går for fort frem. Hvis du selv kjenner at du ikke har kontroll på situasjonen er det bedre å si ifra enn å bli skremt fra videre øving.

12) Avtal tid med den du kjører med slik du ville avtalt en ny time med kjøreskolen. Da er det lettere for alle å forholde seg til når man skal kjøre neste gang. Hvis ledsageren har vært på jobb hele dagen og setter seg ned i sofaen er det ofte vanskelig å komme seg ut av den igjen. Har man derimot gjort en avtale om å kjøre en bestemt dag til en bestemt tid er man innstilt på dette lang tid i forveien og øvingen vil mest sannsynlig gjennomføres hver gang.

13) Bruk tid på å reflektere etter hver øving. Vær nøye med å tenke deg godt igjennom hver kjøretur du hat hatt. Dette vil hjelpe deg svært mye i å bli mer bevisst på nivået ditt og gjøre det lettere for deg å få forståelse for hva du trenger å øve mer på. Ved å bli mer reflektert vil du bli en bedre sjåfør og du vil merke at modningsprosessen blir kortere.

14) Snakk gjerne med trafikkskolen slik at dere sammen kan komme frem til en god ordning med kombinert øving hjemme og på trafikkskolen. Trafikklærerne er flinke til å finne løsninger og kan være til god hjelp for å gi ytterligere fremgang i læringen.

15) Har du kjøpt boken "Øvelseskjøring", ta frem boken med jevne mellomrom selv når du begynner å bli veldig flink, se hva du selv skrev av refleksjoner og ta rede på hvordan din egen utvikling har vært. Er det noe du skrev som du har endret mening om? Er det noe du kan lære av det du gjorde til å begynne med?

16) Når du blir flinkere kommer ofte uvanene, vær nøye med å beholde gode vaner. Ofte merker man ikke at uvanene kommer. Man føler at man har blitt veldig flink og ser ikke feilene. Det kan hende den som øvingskjører med deg også overser disse feilene da vedkommende etter hvert begynner å føle seg trygg når du kjører. Repeter øvelsene fra tid til annen selv når du føler at du mestrer dem.

17) Lytt til de råd du får, de er som oftest velmenende!


Picture
All kopiering fra hjemmesiden er forbudt uten vår tillatelse!